Martsøl
er en af de helt - helt gamle danske øltyper.
Der
findes skriftlige kilder tilbage til vikingerne der fortæller
om martsmånedsøl. Øllet blev - som navnet antyder
brygget i marts måned - allersenest. Der kendes beretninger
om, at øllet blev brygget så tidligt som i januar-februar,
og at man blev nød til at fore tønderne med høstøllet
med ler, for at sikre at de holdt tæt. Øllet skulle
nemlig ligge længe på tønden. Det skulle drikkes
enten i hø-høsten eller i kornhøsten. Gamle
husholdningsopskrifter nævner, at der skulle bruges 2-3 gange
så meget humle som i almindeligt hverdagsøl til brygning
af martsøl. Så kunne det bedre holde sig sommeren over.
Bryggede man om sommeren var der alt for stor risiko for, at øllet
blev surt. Køling var simpelthen ikke en mulighed.
Og
her har vi så vores lokale danske vidnesbyrd om det tyske
Reinheitsgeboot. Det er ikke så velkendt, men de tyske regler
foreskriver - foruden at øl skal brygges af malt og humle
- også at øl ikke må brygges om sommeren. Man
kan betragte forskriftens forbud om brygning om sommeren som en
praktisk forholdsregel mod ressourcespild. Denne øletiket
vidner om, at vi blot har glemt at vi i Danmark ikke bryggede høstøl
om sommeren.
|