1 Du er her // Hvidtøl
 
 
No. 1, 2 og 3
Skattefri
Kroneøl
Juleøl
Påskeøl
Skibsøl
Bitterøl
Lyst øl
Wienerøl

Hvidtøl

Hvidtøl hedder hvidtøl fordi det brygges på hvidmalt. Der findes mange optegnelser der viser at øllet oprindeligt hed hvidt øl (og hvidmalt blev kald hvidt malt) og altså er navngivet efter farven. Hvidmalt fremstilles ved at afbryde spiringen af maltbyg lige de hvide spirer bliver grønne hvorefter man tørrer og skærer maltet. Øllets farve afhænger bl.a. af tørringen af maltet. De københavnske bryggerier - og specielt Kongens Bryghus som har brygget hvidtøl siden i i hvert fald 1454 - havde ingen problemer med at fremstille lyst hvidt øl. Men resten af de danske bryggerier brugte ofte en mere primitiv tørring af malt i såkaldte maltkøller. Herved fik maltet røgsmag - og øllet blev brunt. Dansk hvidtøl er derfor i sin oprindelige og mest almindelige form et mørkt overgæret bryg. Hvidtøl er brygget på stort set alle bryggerier i Danmark. Hvidtøl blev brygget i flere kvaliteter og som skibsøl med røgmalt. Omkring århundredeskiftet kom juleøl til og senere også påskeøl til. Disse øltyper kendetegnes primært ved at være ekstra søde.

Efter ølskattens indførsel i 1891 fremelskede bryggerierne nye undergærede hvidtølssorter, som i smag og kvalitet var tæt på de skattepligtige øl. Den første af disse var kroneøllet, senere kom de lyse hvidtøl og light m.v til.

Nu drikkes hvidtøl stort set kun som nisseøl til risengrød, men førhen var det den daglige drik. På disse sider kan du se typiske hvidtølsetiketter fra de sidste 130 år.

Klik på de små etiketter - så kommer du frem til etiketten i normal størrelse samt ølhistorie, bryggerihistorie m.v.

 
copyright © 2001 by Netetiket, Øletiketter og bryggerihistorie søges, mail til mig på flemming@netetiket.dk