Hvidtøl hedder hvidtøl fordi det brygges på hvidmalt.
Der findes mange optegnelser der viser at øllet oprindeligt
hed hvidt øl (og hvidmalt blev kald hvidt malt) og altså
er navngivet efter farven. Hvidmalt fremstilles ved at afbryde spiringen
af maltbyg lige de hvide spirer bliver grønne hvorefter man
tørrer og skærer maltet. Øllets farve afhænger
bl.a. af tørringen af maltet. De københavnske bryggerier
- og specielt Kongens Bryghus som har brygget hvidtøl siden
i i hvert fald 1454 - havde ingen problemer med at fremstille lyst
hvidt øl. Men resten af de danske bryggerier brugte ofte
en mere primitiv tørring af malt i såkaldte maltkøller.
Herved fik maltet røgsmag - og øllet blev brunt. Dansk
hvidtøl er derfor i sin oprindelige og mest almindelige form
et mørkt overgæret bryg. Hvidtøl er brygget
på stort set alle bryggerier i Danmark. Hvidtøl blev
brygget i flere kvaliteter og som skibsøl med røgmalt.
Omkring århundredeskiftet kom juleøl til og senere
også påskeøl til. Disse øltyper kendetegnes
primært ved at være ekstra søde.
Efter ølskattens indførsel i 1891 fremelskede bryggerierne
nye undergærede hvidtølssorter, som i smag og kvalitet
var tæt på de skattepligtige øl. Den første
af disse var kroneøllet, senere kom de lyse hvidtøl
og light m.v til.
Nu drikkes hvidtøl stort set kun som nisseøl til
risengrød, men førhen var det den daglige drik. På
disse sider kan du se typiske hvidtølsetiketter fra de sidste
130 år.
Klik på de små etiketter - så kommer du frem
til etiketten i normal størrelse samt ølhistorie,
bryggerihistorie m.v.