Den daglige drik i Danmark var i gamle dage hvidtøllet;
i hvert fald for den almindelige befolkning. Kongen, adelen, officerer
og andre der havde råd drak naturligvis stærkere eller
måske mere præcist bedre øl.
I løbet af 1800 tallet skiftede smagen sammen med øget
velstand ganske langsomt over imod lagerøllet og senere pilsnerøllet,
de to primære danske bayerske øltyper. Brygning af
bayer og pilsner krævede kunstig køling eller at man
f.eks. importerede is fra Norge - og begge dele kostede ikke ubetydelige
summer. Det siger sig selv, at alle de små danske bryggerier
ikke kunne brygge disse øltyper. I stedet skød en
række købstadsbryggerier op over hele landet. De danske
bryggerier blev over årene delt i hvidtølsbryggerier
og bayerskølbryggerier. De førstnævntes antal
blev fra 1904 reduceret fra omkring 340 og det sidste rene hvidtølsbryggeri,
Skovsgaards Bryggeri i Nordjylland, lukkede i 1993.
Bayerskølbryggerierne oplevede en opblomstringstid i midten
af 1800-tallet, men deres antal er i dag gennem fusioner, opkøb
og konkurser også ganske betydeligt reduceret.
På disse sider kan du se eksempler på pilsner- og lagerølsetiketter
og læse om lagerens og pilsnerens historie i Danmark.