1 Du er her // Lager og Pilsner
 
 
Bayersk lagerøl
Lagerøl
Gl. og ny lager
De første Pilsnere
Pilsner
Hof
Tuborg
Skattefri

Lager og Pilsner

Den daglige drik i Danmark var i gamle dage hvidtøllet; i hvert fald for den almindelige befolkning. Kongen, adelen, officerer og andre der havde råd drak naturligvis stærkere eller måske mere præcist bedre øl.

I løbet af 1800 tallet skiftede smagen sammen med øget velstand ganske langsomt over imod lagerøllet og senere pilsnerøllet, de to primære danske bayerske øltyper. Brygning af bayer og pilsner krævede kunstig køling eller at man f.eks. importerede is fra Norge - og begge dele kostede ikke ubetydelige summer. Det siger sig selv, at alle de små danske bryggerier ikke kunne brygge disse øltyper. I stedet skød en række købstadsbryggerier op over hele landet. De danske bryggerier blev over årene delt i hvidtølsbryggerier og bayerskølbryggerier. De førstnævntes antal blev fra 1904 reduceret fra omkring 340 og det sidste rene hvidtølsbryggeri, Skovsgaards Bryggeri i Nordjylland, lukkede i 1993.

Bayerskølbryggerierne oplevede en opblomstringstid i midten af 1800-tallet, men deres antal er i dag gennem fusioner, opkøb og konkurser også ganske betydeligt reduceret.

På disse sider kan du se eksempler på pilsner- og lagerølsetiketter og læse om lagerens og pilsnerens historie i Danmark.

 
copyright © 2001 by Netetiket, Øletiketter og bryggerihistorie søges, mail til mig på flemming@netetiket.dk