Foruden hvidtøllet har der alle dage været brygget
stærkt og godt øl i Danmark - gammeltøl er en
af disse øltyper. På disse siden kan man læse
både om øllet med højt alkoholindhold og om
det stært indbryggede øl.
Nogle af øltyperne blev brygget som i München, Dortmund
eller Culmbach og fik derfor naturligt nok navne som Münchener,
Dortmunder og Culmbacer. Andre var berømte øltyper
som Porter som oprindeligt fik sit navn fordi den var populær
blandt arbejderne i Londons havn, the porters. Men de mest kendte
stærke øltyper er nok Jule- og Påskebryggen,
som i øvrigt i 60-erne fik følge af Pinsebryg.
Nogle øltyper blev solgt som svage fra bryggerierne. Man
tilsatte da sukker til øllet derhjemme så øllet
kunne eftergære og blive stærkere. I visse egne af landet
levede denne skik så længe, at også øletiketter
vidner derom.
Ikke alt stærkt øl behøver dog at have et højt
alkoholindhold. De godt indbryggede øltyper som Dobbeltøl,
Malteekstraktøl og Maltøl er eksempler herpå.
Disse blev førhen ofte kaldt sundhedsøl eller de blev
af læger "anbefalet som rekonvalecensmiddel efter forkølelse,
influenza, mavelidelse og i øvrigt hvor det gælder
om at vække appetitten og styrke legemet". Se flere anbefalinger
på disse sider.