1 Du er her // Stærkt øl
 
 
Porter
Jul og Påske
Münchener m.v.
Eksportøl
Maltekstraktøl
Maltøl
Dobbeltøl

Stærkt Øl

Foruden hvidtøllet har der alle dage været brygget stærkt og godt øl i Danmark - gammeltøl er en af disse øltyper. På disse siden kan man læse både om øllet med højt alkoholindhold og om det stært indbryggede øl.

Nogle af øltyperne blev brygget som i München, Dortmund eller Culmbach og fik derfor naturligt nok navne som Münchener, Dortmunder og Culmbacer. Andre var berømte øltyper som Porter som oprindeligt fik sit navn fordi den var populær blandt arbejderne i Londons havn, the porters. Men de mest kendte stærke øltyper er nok Jule- og Påskebryggen, som i øvrigt i 60-erne fik følge af Pinsebryg.

Nogle øltyper blev solgt som svage fra bryggerierne. Man tilsatte da sukker til øllet derhjemme så øllet kunne eftergære og blive stærkere. I visse egne af landet levede denne skik så længe, at også øletiketter vidner derom.

Ikke alt stærkt øl behøver dog at have et højt alkoholindhold. De godt indbryggede øltyper som Dobbeltøl, Malteekstraktøl og Maltøl er eksempler herpå. Disse blev førhen ofte kaldt sundhedsøl eller de blev af læger "anbefalet som rekonvalecensmiddel efter forkølelse, influenza, mavelidelse og i øvrigt hvor det gælder om at vække appetitten og styrke legemet". Se flere anbefalinger på disse sider.

 
copyright © 2001 by Netetiket, Øletiketter og bryggerihistorie søges, mail til mig på flemming@netetiket.dk