1 Du er her // Lager og Pilsner/ Tuborg / Tuborgs første Pilsner
 

1881 Den første Pilsner fra Tuborg

 

Tuborg blev anlagt i Hellerup nord for København primært som et eksportbryggeri - i øvrigt efter at flere norske bryggerier havde haft succes med denne type virksomhed. Man turde ikke tage konkurrencen op med de to Carlsberg bryggerier. Men i de første år gav eksportøllet tab mens salget på hjemmemarkedet eksploderede. Tuborg lagde hurtigt produktionen om efter de øltyper der blev efterspurgt herhjemme.

Tuborgs første Pilsner kan vi takke en nordmand for, nemlig Hans Bekkevold, som i 1881 påbegyndte brygningen af Pilsnerøl og etiketten er således herfra. I bestyrelses-protokollen fra 26. marts 1881 står blot, "at formanden meddelte, at der var bleven gjort forsøg på at tilvirke en ganske let qvalitetsøl". Denne øltype brygget som i Pilsen, havde gået sin sejrsgang igennem hele Tyskland.

Men introduktionen af Tuborg pilsner blev et vendepunkt i konkurrencen med Carlsberg idet pilsnerøl på flaske hurtigt blev knyttet sammen med Tuborg.

Kort tid efter kom der Pilsner øl fra P. Petersens Eksporbryggeri i Sønderborg på markedet, men på den tid var Sønderborg tysk.

 
 
copyright © 2001 by Netetiket, Øletiketter og bryggerihistorie søges, mail til mig på flemming@netetiket.dk